søndag 19. juli 2009

Walter Cronkite


En journalistikkens mester, en uredd reporter, og tidenes første og mest kjente ankermann på TV, er død. Legenden Walter Cronkite har gått ut av tiden, 92 år gammel. Han rapporterte i trekvart århundre, og han omtales som USAs mest troverdige mann.

Det var han som satt ord og følelser på den dramatiske meldingen fra Dallas i Texas i 1963 om at president John F. Kennedy var skutt, og det var han som rapporterte fra Vietnam at veien til fred ikke ville bli diktert at seierherrer, men måtte søkes ved forhandlingsbordet. Han hadde sett kriger før; den andre verdenskrig og Koreakrigen.

President Barack Obama sier at Walter Cronkite var et ikon. Cronkite utøvet sin journalistikk under tolv presidenter. Han bidro til å forme dem og flere generasjoners amerikanske politikere. Ingen annen amerikansk journalist har hatt en sterkere posisjon. Han var og er et forbilde, med en standard for yrkesutøvelse som det er verd å strekke seg etter.

Fra 1962 til 1981 ledet han kveldsnyhetene for CBS News. Han fylte stolen som nyhetsoppleser og programleder på en måte som ga fjernsynets nyhetssendinger et nytt uttrykk og symbol; nyhetsanker. Han var den første bærer av tittelen.

Fra mandag til fredag sitter nyhetsankeret der, og så kommer helgevikaren. Da legenden satt der, måtte avløseren presentere nyhetskanalen og seg selv som; ”sitting in for Walter Cronkite”, og for hans ettermann på CBS News; ”sitting in for Dan Rather”. Dan Rather fikk en lengre tjenestetid som anker i CBS News enn sin forgjenger, men i motsetning til Cronkite måtte Rather gå etter å ha blitt tatt i fusk med kilder.

Da Walter Cronkite pensjonerte seg skrev han boken ”A reporters life”. Boken har den vakreste dedikasjon jeg noen gang har lest. I 65 år var Walter Cronkite gift med Betsy Maxwell Cronkite. De giftet seg i 1940. Hun døde i 2005. I forordet til ”A reporters life skriver” ankermannen, forfatteren og ektemannen:

"For the 22 million who where there Monday through Friday, and for Betsy, who has been there every night.”